Wednesday, August 26, 2015

KAUM YANG DINAFIKAN HAK PRIBUMI

ROHINGYA :


Luahan Puak Rohingya Tentang Penderitaan Hidup Mereka Yang Amat Sukar Untuk Kita Bayangkan

Seorang pelarian Rohingya, Ali Johar yang fasih berbahasa Melayu menceritakan keperitan, kesusahan, dan kekejaman yang dihadapi oleh warga Rohingya. Dia menyifatkan dunia ini seperti neraka bagi mereka

Sejak melarikan diri ke Malaysia dengan bot pada tahun 1997, Ali, 34, tinggal di Kedawang, Langkawi, di mana beliau kerap ditugaskan sebagai penterjemah tidak rasmi untuk Pesuruhjaya Tinggi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR).


"Sudah tentu saya juga merasa sakit. Mereka adalah saudara saya. Apabila saya menghubungi rumah, keluarga saya memberitahu kampung saya telah dibakar oleh penganut Buddha di Rakhine. Mereka tidak habis-habis ingin melakukan kekejaman ke atas kami. Saya melihat video bangsa saya dibunuh dan air mata saya tidak boleh berhenti mengalir," keluh Ali, yang sehingga kini masih tidak dapat bertemu keluarganya sejak meninggalkan Rakhine 18 tahun yang lalu.

"Melihatkan keadaan tubuh mereka yang lemah dan kelaparan adalah sangat menyayat hati. Ada kanak-kanak berusia tiga tahun, ada yang lebih muda di atas kapal. Ini benar-benar buat saya sedih. Tapi kita tidak boleh buat apa-apa," katanya lagi.

Fasiel Mustafa Kamal, kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun meninggalkan Rakhine bersendirian selepas melihat sendiri kampungnya dibakar sehingga tiada apa lagi sisa yang tinggal


Tetapi akhirnya, Fasiel Mustafa Kamal dapat bersatu semula dengan bapanya dan dua adik-beradik di Langkawi selepas menaiki bot ke Malaysia tahun lepas.
"Dalam fikiran saya hanya ada satu sahaja - MATI. Saya hanya mahu mati kerana mati lebih senang daripada hidup," kata Nurul Amin Nobi Hussein, 25, yang berjaya melarikan diri dari kem transit di Wang Kelian, Perlis


Nurul Amin Nobi Hussein (kanan) hanya mahu mati kerana telah hilang segala harapan untuk hidup.

"Sepanjang dua bulan di dalam kem transit itu tahun lepas, saya dikurung seperti kambing dan ayam dalam kandang dan setiap masa dikelilingi oleh kematian. Setiap hari lima hingga enam orang daripada kami menemui ajal sama ada disebabkan penyakit atau dipukul dan ditembak."
"Tahanan tidak dibenarkan bercakap. Sesiapa yang bercakap akan dipukul. Pengawal sering melaungkan "sleep, sleep, sleep," mengarahkan kami semua tidur dan tidak bercakap antara satu sama lain," katanya.
Pasukan komando VAT69 dan Pasukan Gerakan Am (PGA) menemui 139 mayat dan 28 khemah pelarian di Gunung Perlis.

Antara lima hingga enam pengawal yang berbahasa Thailand, katanya, berkawal 24 jam sehari mengawasi kira-kira 1,500 tahanan dengan bersenjatakan batang kayu, pisau, pistol dan senapang.

Menurutnya, pendatang Rohingya bersesak-sesak di dalam apa yang disifatkan sebagai "reban" kecil yang menempatkan sehingga 200 hingga 300 orang, dengan lelaki dan wanita diasingkan "reban" merekaInilah reban yang menempatkan ratusan pelarian Rohingya.

Nurul Amin berkata "reban" itu dipagar oleh batang-batang kayu dan didirikan di atas tanah lembut dan apabila hujan ia akan menjadi lumpur, di mana tahanan hanya diberikan lampiran plastik untuk membolehkan mereka duduk.
Tahanan akan berdiri dan duduk di dalam lumpur air sekiranya kem transit dilanda hujan lebat, menyebabkan ramai dalam kalangan tahanan dijangkiti penyakit sehingga membawa maut.


Reban ini dikunci dan dikawal dengan rapi selama 24 jam serta dikelilingi dawai yang tajam.


"Ramai dalam kalangan tahanan Rohingya mengalami bengkak kaki akibat terlalu lama duduk dalam lumpur, menyebabkan mereka tidak boleh bergerak dan makan, dan seterusnya menemui ajal," katanya lagi.

Nurul Amin memberitahu mereka hanya diberikan sedikit makanan iaitu nasi berlaukkan ikan bilis dan ubi untuk menahan lapar, menyebabkan ramai juga yang mati kelaparan.

Antara peristiwa yang tidak dapat dilupakannya adalah bagaimana pengawal-pengawal itu tanpa belas kasihan memukul sehingga mati kanak-kanak berusia 12 tahun hanya kerana keluarganya tidak mempunyai duit untuk membayar pembebasannya

Kanak-kanak yang tidak bersalah juga sanggup dibunuh oleh para pengawal kem di Wang Kelian.
·  "Ada juga bayi yang baru berusia beberapa bulan mati kelaparan selepas ibunya yang sakit serta kelaparan gagal menghasilkan susu badan untuk anaknya. Tidak lama selepas anaknya mati, wanita itu juga menemui ajal," katanya sedih.

Selain itu, kata Nurul Amin, pengawal-pengawal terbabit turut merogol beberapa wanita itu. Pengawal-pengawal tersebut disifatkannya lebih buas daripada "haiwan".
"Kami boleh mendengar teriakan ketika wanita-wanita itu dirogol secara beramai-ramai oleh pengawal berkenaan. Apa yang lebih malang, ada antara wanita itu yang telah mengandung hasil perbuatan itu," katanya

-MG malaysiagazeeteBerdepan dengan kemungkinan ditahan lebih lama dan dipukul sehingga mati oleh anggota sindiket, beliau bersama-sama lima yang lain nekad melarikan diri pada pukul 1 pagi selepas mendapati pengawal kem itu tertidur


Beliau terpaksa merangkak ratusan meter dalam keadaan gelap-gelita, sebelum berlari ke dalam hutan, tanpa mengetahui arah tujuan.

"Dalam apa juga keadaan sekalipun, jika saya gagal melarikan diri mereka (anggota sindiket) akan tembak mati saya atau jika terus tinggal dalam tahanan, saya akan dipukul hingga mati kerana tiada duit. Mati adalah lebih baik daripada hidup," katanya.
malaysiagazette.com

Sementara itu, masih ada penempatan puak Rohingya di Myanmar iaitu di Thae Chuang. Keadaannya sangat kotor dan penuh sesak, dan penduduk di sini hanya bergantung pada 3 laptop uzur untuk berhubung dengan ahli keluarga yang terpisah.

Kem pelarian di Thae Chuang terletak di pinggir Sittwe.

·  Thae Chaung adalah sebuah perkampungan nelayan sehingga tahun 2012, apabila masyarakat Buddha di Rakhine bertindak menghalau ribuan puak Rohingya dari tempat itu. Keganasan agama di Rakhine tahun itu merekodkan 140,000 orang kehilangan tempat tinggal. Hari ini, Thae Chaung sangat kotor dan penuh sesak dengan kem pelarian Islam Rohingya.

Pondok Internet dengan dinding buluh, atap rumbia dan komputer riba berdebu membenarkan mereka di kem untuk berhubung semula dengan saudara-mara mereka yang telah ditinggalkan di dalam bot untuk ke Thailand dan Malaysia, atau yang ditahan oleh anggota sindiket.
kredit kepada  says.com 


No comments:

Komen