Wednesday, July 21, 2010

Kenapa Arab Membiarkan Tanah Palestin Dirampas Yahudi????????!!!!

Salam Sejahtera Untuk Semua (tidak termasuk bangsa jahat Yahudi):


Wahai anda yang ada sifat perikemanusiaan, dengarlah rintihan rakyat Palestin, mereka tiada tempat lagi untuk mengadu selain dari Allah dan negara-negara seagama seperti kita.
Inilah peta asal negara Palestine


Rakyat Palestin sudah terkepong begitu lama. Tanahair mereka dirampas dengan kejam secara sedikit demi sedikit. Jika kita kata Israel itu zalim, kita orang yang seagama dengan mereka(Palestin) lagi zalim kerana tidak membantu atau membiarkan mereka dizalimi!

     Bagaimanakah caranya seluruh rakyat Malaysia nak membantu rakyat Palestin ini? Banyak cara dan daya yang boleh rakyat Malaysia  lakukan! Antaranya ialah boikot barang yang dikeluarkan secara langsung atau tidak langsung oleh Yahudi.

    Antara barang yang mesti diboikot ialah Coca-cola; kerana hasil jualannya adalah dihantar terus kepada Yahudi di Palestine.
   Nestle juga produk Yahudi, milo juga hasilnya dihantar secara langsung kepada Yahudi.Dikiri sekali adalah asal tanah air Palestin dan dikanan sekali ialah Palestin yang tinggal... masih nak makan KFC?

 Kawasan yang berwarna putih itu adalah  sudah menjadi kawasan penempatan Yahudi secara haram dan dibiarkan oleh umat islam seluruh dunia, Pak Arab diam membisu,anggok-anggok!

    Lihatlah tanah air Palestin yang semakin mengecil diambil oleh Yahudi yang kejam lagi zalim itu! Tapi ia ditantang umpama minyak yang penuh di Malaysia oleh  kerajaan Malaysia(Apco)

  
     Tuan-tuan dan puan-puan... apakah yang tinggal untuk rakyat Palestin dan umat Islam seluruh dunia? Apakah yang kita lakukan untuk mengembalikan hak umat Islam ini?

    Keadaan sebegini rupa masihkah kita mahu berdiam diri dan mahu bersekongkol dengan Yahudi? Apakah hati rakyat Malaysia dibuat dari batu, begitu keras untuk mendengar rintihan rakyat Palestin yang terhimpit. dan terpenjara dinegara sendiri!

Tembok yang dibina oleh Yahudi dengan niat untuk menghimpit sedikit demi sedikit tanahair  rakyat Palestin dengan ketinggian  sama tinggi dengan sebuah bangunan setingkat.

Lebih tinggi dari tembok penjara pudu yang diruntuhkan!
     Bolehkah dibayangkan bagaimana jika pagar rumah anda setinggi itu?  Anda tidak dibenarkan oleh ibubapa anda untuk keluar bertemu dengan kawan-kawan anda, sampai bila-bila! Apakah perasaan anda?
Marah? Sedih? Hiba? Benci? Geram?

Kesian Remaja ini, putus kakinya... Kejamnya Yahudi! Sanggupkah anda bayangkan burger  McD yang anda makan itu adalah cebisan ....Apakah pula dosa kanak-kanak ini? Adakah bayi ini seorang tentera?

Sesungguhnya dia mungkin dah bebas dialam roh sana?

        Besar harapan kita agar Palestin dibebaskan Allah dari cengkaman Israel Yahudi laktuLLah! Kita sebagai seorang muslim dah sampai tahap wajib  membantu rakyat Palestin didalam situasi sekarang!
Bantulah mereka dengan apa jua yang anda mampu....!  Biarlah Arab tak buat apa, tapi kita buatlah sesuatu demi Islam dan umat Islam seluruhnya tak kira siapa bangsa mereka!
       Persoalan tetap tinggal persoalan selagi kita sendiri tidak peduli tentang nasib insan yang seagama dengan kita, Palestin yang tanah airnya dirampas, dan biarkan oleh negara-negara Arab yang bersempadan dengan mereka! Malang sungguh rakyat Palestin!

Fakta-fakta lain insyaAllah Muara akan dapatkan dari masa kesemasa!

Sunday, July 18, 2010

Menangislah..

4 Syaaban 1431H.
Oleh : Akhisalman

GAMBARAN DAN KELEBIHAN MENANGIS

Sekadar gambar hiasan
((إذا تتلى عليهم آيات الرحمن خروا سجدا وبكيا)) (مريم: 58)

Maksudnya: Apabila dibacakan ayat-ayat Tuhan yang maha pemurah maka mereka akan sujud dan menangis.

(سبعة يظلهم الله في ظله، يوم لاظل إلا ظله: -منها- ورجل ذكر الله خاليا ففاضت عيناه.)
Maksudnya:

Tujuh golongan yang mana Allah naungi mereka di bawah naungannya: -diantaranya- dan seorang lelaki yang mengingati Allah bersendirian lalu mengalir air matanya.
(HR Bukhari dan Muslim)

(لا يلج النار رجل بكى من خشية الله، حتى يعود البن في الضرع)
Maksudnya:
Tidak masuk neraka lelaki yang menangis kerana takut kepada Allah sehinggalah susu masuk ke dalam putingnya kembali (menunjukkan kepada takkan masuk ke neraka lelaki tersebut)(HR Tirmizi)

(طوبى لمن ملك لسانه، ووسعه بيته، وبكى على خطيئته)

Maksudnya:
Beruntunglah seiapa yang dapat menjaga lidahnya dari dosa dan kesalahan, rumahnya selesa baginya dan menangis terhadap kesalahannya.
(HR Thabrani)

NABI MENANGIS

(عن عبد الله بن الشخير قال: (رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي بنا، وفي صدره أزيز كأزيز المرجل من البكاء

Maksudnya:
Abdullah bin syikhir berkata: "Aku melihat Rasulullah s.a.w bersembahyang menjadi imam kami dan dadanya ada mempunyai bunyi seakan kerana menangis seperti bunyi periuk yang menggelegak."
(HR Abu Daud dan Tirmizi)

SAHABAT MENANGIS

وعن أنس قال: (خطب رسول الله صلى الله عليه وسلم خطبة ما سمعت مثلها قط، قال: لو تعلمون ما أعلم لضحكتم قليلا ولبكيتم كثيرا. قال: فغطى أصحاب رسول الله صلى الله عليه وسلم وجوههم لهم خنين )

Maksudnya:

Anas r.a berkata: "Rasulullah s.a.w berkhutbah yang tidak pernah ku dengar selama ini." Baginda berkata: "Kalaulah kamu mengetahui apa yang aku tahu nescaya kamu akan sedikit ketawa dan banyak menangis." Beliau berkata: "Lalu sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w menutup wajah mereka dalam keadaan mereka teresak-esak menangis.
(HR Bukhari dan Muslim)

UMAR MENANGIS

Abdullah bin Syaddad berkata: Aku mendengar esakan dari tangisan Umar r.a (sedang menjadi imam) ketika aku berada di belakang sof. Beliau menangis ketika membaca ayat:

((إنما أشكو بثي وحزني إلى الله)) (يوسف: 86)
Maksudnya: Aku hanya mengadu kesusahanku dan kesedihanku kepada Allah.
(HR Bukhari)

UTHMAN MENANGIS

Hanie seorang hamba Uthman telah berkata: Suatu hari Uthman berdiri di tepi kubur sambil menangis sehinggalah basah janggutnya. Lalu ada yang bertanya:"Engkau ingat syurga dan neraka tapi kau tidak menangis, kenapa engkau menangis bila melihat kubur? Beliau menjawab: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

(إن القبر أول منازل الأخرة، فإن نجا منه فما بعده أيسر منه. وإن لم ينج منه فما بعده أشد منه)

Maksudnya:

Sesungguhnya kubur adalah tempat persinggahan pertama dalam menuju ke akhirat. Jika seseorang itu selamat ketika berada di dalam kubur maka selepas itu akan menjadi lebih mudah. Jika dia tidak selamat maka selepas itu akan menjadi lebih sukar.

TANGISAN PARA ULAMA

Suatu hari Fudail bin Iyad membaca Quran surah Muhammad dan menangis. Beliau mengulang-ulang ayat ini:

((ونبلوا أخباركم )) (محمد: 31)
Maksudnya: Dan kami akan singkap dan dedah segala perlakuan mereka.

Beliau berkata: "ENGKAU DEDAH SEGALA CERITA KAMI dan terus mengulang-ulang dan berkata: "KALAU ENGKAU DEDAH SEGLA PERLAKUAN KAMI…MAKA MALULAH KAMI DAN ENGKAU SINGKAP SEGALA RAHSIA2 KAMI… KALAU KAU DEDAH CERITA KAMI BINASALAH KAMI DAN KENA AZABLAH KAMI…..

Dan beliau terus menangis..

GESAAN NABI SUPAYA KITA MENANGIS

(ياأيها الناس ابكوا فإن لم تبكوا فتباكوا، فإن أهل النار يبكون في النار حتى تسيل دموعهم في خدودهم، كأنها جداول حتى تنقطع الدموع، فيسيل –يعني الدم- فيقرح العيون)
Maksudnya: Hai manusia! Menangislah kamu.. Jika kamu tak boleh menangis buat-buatlah menangis (sehingga boleh menangis), maka sesungguhnya ahli neraka menangis sehinggalah mengalir air mata di pipi mereka seolah-olah ada anak-anak sungai sampailah habisnya air mata. Maka mengalirlah darah sehingga mata menjadi luka. (Hadis Hasan)

Bagaimana dengan Anda? bila nak menangis terhadap dosa-dosa yang banyak.. adakah anda menunggu sampai sanak saudara menangisi kematian anda.. atau malaikat membantai anda di kubur.. atau melihat neraka pada hari kiamat.. atau...

Rujukan: Al-Buka min Khasya tiLLAh oleh Husain 'Uaisyah dan Al-Riqqah wal Buka oleh Ibnu Quddamah al-Maqdisi.

Insaflah...

Komen