Saturday, August 11, 2012

Akhil Hayy Lupa Diri

Bila Menempelak Pas - Satu Pertubuhan Politik yang pernah mengangkat beliau sehingga berada pada keadaan yang cukup selesa sekarang!
 (Akhil Hayy Tidak Mahu Artis ‘Berhijrah’ Jadi Mangsa Orang Politik)

Akhil Hayy sewaktu di pentas Pas

Akil Hayy Lupa  Diri  (dipetik dari Mstar) siaran 8 ogos 2012

Pendakwah bebas Ustaz Akhil Hayy menasihati golongan artis yang baru berhijrah dan kembali mendekati agama Islam supaya berhati-hati agar tidak dipergunakan oleh ahli politik yang tidak bertanggungjawab.

Siapa yang menggunakan siapa  sebenarnya? Sewaktu Akhil Hayy berada dipentas Pas dahulu adakah skrip ucapan kamu itu disediakan oleh ajk Pas?
Sebahagian dari ayat popular Akhil Hayy dulu....


Akhil atau nama sebenarnya Akhil Abdul Hai berkata, keadaan itu sering berlaku tanpa disedari bagi kebanyakan artis yang baru berhijrah di mana ia bermula dengan jemputan menghadiri sesebuah taklimat untuk berkongsi kisah perubahan diri masing-masing.
"Kalau saya cakap, pasti ada pihak yang marah nanti. Tetapi ia pernah berlaku kepada diri saya ketika mula-mula penghijrahan saya dulu di mana ada sesetengah pihak yang menggunakan saya kononnya untuk ditemu bual dalam sesebuah taklimat.
"Lain pula jadinya apabila majlis taklimat yang dianjurkan itu akan berubah menjadi kempen menyerang mana-mana parti yang tidak disukai mereka.

"Memang digalakkan untuk berkongsi pengalaman hijrah kita kerana ia juga salah satu permulaan dakwah, tetapi kita mesti bijak menyampaikan kata-kata tanpa sebarang pengaruh daripada persekitaran yang mungkin menekankan isu-isu politik," katanya.
 Nampaknya begitu selesa sekarang Akhil Hayy berada ditampuk kemewahan, sehinggakan tak boleh langsung sebut Pas dan Politik?
Akhil Hayy Sekarang!

Tambah Akhil, tidak salah sekiranya seseorang artis itu menyokong mana-mana parti politik sama ada Umno, Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau PAS kerana ia adalah hak masing-masing.
Bagaimanapun, golongan artis yang berhijrah ini diminta untuk berhati-hati dan berfikirlah adakah motif penghijrahan itu untuk mendalami ilmu-ilmu agama yang tercicir dahulu atau mahu memperjuangkan politik?
"Saya rasa, usahlah kita beria-ia berkempen tentang hal politik kerana itu bukanlah kepakaran kita" Kata Akhil Hayy
Jawapan kepada kata-kata Akhil Hayy itu; saya masih ingat dan terngian-ngian ditelinga saya  ini ucapan beliau tentang ayat yang menyuruh kita tidak tinggal semua jika tak boleh buat semua, waktu itu begitu beria-ia beliau berkempen untuk melakukan perubahan politik dan mengharapkan agar lebih ramai para artis berhijrah! Tapi sekarang dah lain nadanya, bila sudah ramai artis yang berhijrah Akhil Hay seolah-olah mahu menyekatnya  pula!

"Walaupun Islam ada perjuangan politiknya, tetapi sebagai umat Islam yang kembali ke fitrah asal, biarlah kita mendalami ilmu agama terlebih dulu sebelum ingin berdakwah atau membetulkan kesalahan orang lain.
Mereka yang berhijrah itu bukan jahil sangat, mereka dulu dah tahu ..., cuma Allah tak buka hati mereka, sekarang mereka dah dibuka hati oleh Allah, dan mereka nampak salah dimana, yang ni tak payah masuk pondok dah tahu salah, rasuah dah tahu salah, berdosa, boleh cakap cakap lah....  Takkan ini pun Akhil Hayy tak tahu kot?! Bab ini nak kena masuk pondok dulu ke baru boleh tegur pemimpin yang buat rasuah hey Akhil Hayy?!

"Saya faham, apabila sudah berubah ke landasan yang betul, terdapat satu semangat dan ketenangan yang membuatkan seseorang itu begitu berkobar-kobar mahu berkongsi perasaan itu.
“Saya juga begitu, tetapi seperti yang saya katakan, dalami ilmu agama Islam itu secukup-cukupnya sebelum melangkah ke fasa lain pula," ujarnya.
Sepatutnya Akhil Hayy menyokong seratus-peratus kepada semua artis yang berhijrah itu, beri semangat kepada mereka, soal mereka nak berkempen itu soal mereka, bukan kah  Akhil dulu pun berkempen juga dipentas Pas, sehinggakan melonjakkan nama kamu dipentas hiburan sekarang, sudah lupa diri kah ?

Tuesday, August 7, 2012

Betapa Indah dan Adilnya Islam


............ didalam  bulan  Ramadhan  yang  penuh rahmat,,, keampunan  dan..... akan  bebas  dari  belenggu  api neraka.......      (admin)   Muara      nak   berkongsi  maklumat  dengan  pengunjung  sekalian.........


Pertama kali saya mendengar berita sedih ini menerusi Stesen Radio THR Gegar dan kebetulan pula saya terjumpa info ini di blog MyBerita. Lantas saya kongsikan di sini.

Komen