Friday, June 22, 2012

Juanda Mahu Fatwa Nasab Dikaji Semula !


FATWA MAJLIS KEBANGSAAN,
Melarang anak yang lahir kurang enam bulan selepas perkahwinan dinasab (dibin) kepada bapanya.

Ekoran daripada kerja-kerja haram yang dilakukan oleh lelaki dan perempuan yang tak berfikir dahulu sebelum melakukan perbuatan terkutuk tersebut  sebelum pernikahan

Sepatutnya, Fikir  Sebelum Buat Sesuatu

Sepatutnya, Fikir  Sebelum Sesuatu  itu nak dilakukan bukan berfikir selepas sesuatu perkara itu sudah jadi bubur, itu sudah terlambat! Kenapa sudah terjadi baru nak fikir dan  anak pula dijadikan alasan? Suka tak suka anak itu kena tanggung!  Jangan ubah hukum Allah semata-mata kita nak jaga maruah konon!
Sekadar hiasan
 
Alasan yang sering diberikan oleh mereka yang terlibat ialah;
“Ini merugikan masa depan anak-anak itu sendiri dan mereka akan menghadapi tekanan apabila dewasa kelak,” kata individu yang melakukan kesalahan (melakukan hubungan seks sebelum sah nikah)
Kenapa dulu tak fikir sebelum melakukan perkara terkutuk tersebut? Perkara dah berlaku baru nak fikir tentang masa depan anaklah apa-apalah konon!
Biarlah anak-anak tersebut berfikir agar mereka dan generasi selepas mereka tidak mewarisi kerja-kerja mungkar yang dilakukan oleh bapa-bapa mereka dan ibu mereka!

Dr Juanda berkata, fatwa yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan itu yang menjadi sandaran kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dalam pengeluaran sijil lahir telah menimbulkan pelbagai masalah.

Eloklah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kekal dengan pendirian tersebut yang berpegang kepada fatwa yang dikeluarkan  Majlis Fatwa Kebangsaan itu.

Semasa menerima kunjungan seorang agen hartanah yang mendakwa JPN enggan menasab anak sulungnya kepadanya dengan alasan kelahiran itu kurang enam bulan daripada tarikh perkahwinan, berkata kes seumpama itu sering ditemuinya.

Info: Kandungan yang lengkap selepas perkahwinan sepatutnya 9 bulan

Dr Juanda berkata, Jawatankuasa Fatwa Perlis telah mengeluarkan fatwa pada 2009 bahawa anak yang lahir kurang enam bulan selepas perkahwinan boleh dinasab kepada bapanya.

Fatwa Negeri Perlis bercanggah dengan fatwa  Majlis Fatwa Kebangsaan
Pandangan saya jika kita bersetuju dengan perkara ini bermakna kita seolah-olah menghalalkan perhubungan seks sebelum nikah

Ejen hartanah berusia 27 tahun itu berkata, JPN Perlis menolak surat Jabatan Mufti Perlis semasa urusan pendaftaran anak lelakinya yang berusia 42 hari ketika itu.

Pengarah JPN Perlis Bakhtiar Effendy Khalid berkata, pihaknya hanya mematuhi peraturan yang diguna pakai di seluruh negara berasaskan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan.
Saya setuju dengan pendiriaan JPN yang tetap  berpegang kepada peraturan yang diguna pakai di seluruh Negara berasaskan keputusan  Majlis Fatwa Kebangsaan


http://mufti.perlis.gov.my/

Thursday, June 21, 2012

Like Je! Komen??

LIKE  lebih Senang


Kepada mereka yang gila FB atau dengan kata lain alam internet atau alam cyber, atau alam persahabatan maya mesti tahulah apakah dia butang like atau LIKE dan komen.

Sebab kalau tak like atau tak komen sahabat disana tidak mengetahui sang sahabat disini telah membaca atau menjejak  wall page seseorang sahabat atau rakan  kenalan yang dilawati. Jadi nak tak nak paling mudah ialah LIKE.  Sebab bila like sahabat disana  akan mengetahui bahawa dia sedang dilawati dan dengan  segera memberi tindakbalas kepada kawan yang baru like tadi. Disitulah adanya komunikasi, sungguh canggih! Itulah teknologi  perhubungan masa kini.
Sejenis Permainan 
Saya nak tergelak seorang diri bila baca post seorang  sahabat di status FB dengan permainan diatas.  Kalau baca permainan tersebut mesti, paling tidak pun tersenyum sendirian, walau pun itu sekadar permainan namun  ia cukup memberi makna yang mendalam dan menyindir rakan yang mengunjungi fb atau web site atau blog.

Cukup malas nak beri komen, nak menulis sepatahpun tak sanggup! Apa salahgnya dah alang-alang masuk status kawan komenlah sikitkan. Sekurang-kurangnya tulislah ‘setuju’ atau ‘oklah’! . Daripada tinggal tanpa apa-apa komen.

Sebenarnya kalau sesuatu komen itu diberikan ia memberi komunikasi dua hala yang berkembang dan memberi rangsangan minda untuk berhujah  atau setidak-tidaknya memberikan pandangan yang berbeza dengan sahabat-sahabat yang lain jika nak dibandingkan dengan mereka yang sekadar LIKE sahaja.

(Jadi mulai hari ini jadilah murid yang rajin mengarang. Tulislah panjang-panjang, agar guru lebih sayang kepada anda!)
Like boleh, komen pun boleh!  Sahabat? Terpulang!

Wednesday, June 20, 2012

DEMI SAUDARA SEAKIDAH SEGERALAH BERTINDAK WAHAI MALAYSIA


Rohingya: Dewan Ulamak minta Malaysia bertindak

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia didesak supaya memainkan peranan yang lebih prihatin sebagai salah sebuah anggota Asean yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi untuk memastikan umat Islam di rantau ini tidak dizalimi oleh mana-mana pihak.

Video, kemaskini terbaru


Demikian tegas Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nazmi Nik Din ketika mengulas laporan media antarabangsa mengenai situasi yang menyedihkan yang menimpa umat Islam Rohingya di Myanmar.

Menurutnya, Malaysia sepatutnya menggunakan segala saluran diplomatik untuk mengenakan tekanan kepada kerajaan Myanmar supaya menghentikan konflik itu daripada terus menghimpit umat Islam di sana.

Justeru, ujarnya, Dewan Ulamak PAS mendesak agar kerajaan Malaysia mengambil tindakan yang segera khususnya mengenakan tekanan secara diplomatik untuk memastikan umat Islam di negara itu dibela dan tidak dizalimi.

"Tidak gunanya kita berbangga sebagai sebuah negara umat Islam tetapi tidak prihatin dengan apa yang berlaku ke atas saudara sesama Islam di rantau yang sama.

"Kita mahu umat Islam di sana dibantu, dan mendesak kerajaan Malaysia jangan hanya berpeluk tubuh, hulurkan tangan persaudaraan sesama Islam untuk membantu umat Islam di sana," ujarnya.

Jelasnya, seluruh umat Islam di dunia seperti satu tubuh seperti mana sabda Rasulullah s.a.w. dan apa yang dirasai oleh umat Islam di Myanmar akan turut dirasai oleh umat Islam di sini.

"Dalam masa yang sama, kita juga menyeru umat Islam di Malaysia turut mendoakan kepada saudara kita di Myanmar dan seluruh dunia agar dipermudahkan urusan mereka serta dikurniakan kesabaran dan seterusnya memperolehi kemenangan di dunia dan di akhirat," ujar beliau.


Hampir 2,000 warga Rohingya berarak menuju ke kedutaan Myanmar bagi membantah pembunuhan saudara mara mereka oleh regim negara itu.

Mereka mula berarak dari Masjid Tabung Haji sejurus selesai solat Jumaat menuju ke bangunan kedutaan kira-kira 1 kilometer dari masjid dengan membawa sepanduk mengecam kekejaman regim, dan gambar-gambar mangsa yang dibunuh kejam oleh penyokong regim.


Mereka mengecam tindakan pembunuhan hampir 1,500 muslim Rohingya dan 3,000 lagi cedera dalam perbalahan etnik di negara itu beberapa hari lalu.


Himpunan itu adalah anjuran NGO Majlis Perundingan Pertubuhan Islam (Mapim) yang turut disokong Dewan Pemuda PAS.
SUMBER  Harakah Daily

Tuesday, June 19, 2012

ADUN Chenor, Dato' Tan Aminuddin Meninggal Dunia

 Al Fatihah kepada  Dato Tan Mohd Aminuddin Ishak  ............

                                          Al Fatihah Dato Tan Aminuddin
[Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenor, Dato' Tan Mohd Aminuddin Ishak meninggal dunia jam 8.55 pagi tadi selepas lebih seminggu dimasukkan ke Hospital Sultan Hj.Ahmad Shah (HOSHAS) Temerloh. Arwah juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Maran dan Exco Kerajaan Negeri Pahang (Pengerusi Jawatabkuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Hal Ehwal Felda). Beliau dimasukkan ke hospital berkenaan pada 8 Jun lalu akibat cirit-birit dan muntah. Arwah kemudian ditrmpatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) akibat kompilasi penyakit lain termasuk jantung dan kencing manis. Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Chenor petang ini. Arwah meninggalkan seorang balu, Datin Nooraihan Mohamad dan dua orang anak. Warga kerja Pahang Daily Online (PDO) ucapkan takziah kepada keluarga arwah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk roh arwah]

Monday, June 18, 2012

Shidah Zainal - Hilang atau Disembunyikan?Hanya Allah Yang Tahu  Situasi Sebenar!

Adalah sesuatu yang amat terkejut dan sungguh diluar perkiraan kita bila mengetahui kehilangan sesuatu. Apa lagi yang hilang itu adalah barang yang paling kita sayangi atau kita amat  perlukannya!


Shidah Zainal

Pilihanraya Umum Pasti September!

Mengikut Laporan Blog Ikut suka Aku
PRU 13 besar kemungkinan diadakan sekitar September, 2012 berdasarkan insiden-insiden yang dialami
baca seterusnya disini
Kata ISA 
"Kesimpulannya, daripada perbincangan tersebut membayangkan Keraaaaajaan BN dah terdesak gila dan takut teramat sangat dengan kebangkitan rakyat yang di bawa oleh Anwar Ibrahim. Keruntuhan Keraaaaajaan BN bakal berlaku dan yang pasti Dokumentari tersebut mesti di siapkan sebelum 15hb Ogos 2012 dan tayangannya akan bermula dalam bulan September 2012"

Sunday, June 17, 2012

Rohingya! Siapakah umat Islam Rohingya?

Siapakah umat Islam Rohingya?  Kalau Tidak Umat Islam  Siapa Lagi Nak Tolong Mereka?

Video - Ini adalah kemaskini terbaru dari Muara


Rohingya refugees map 1 238x300 Ummah yang dilupakan.....Umat Islam Rohingya kebanyakannya tinggal di sebelah barat Burma (kini Myanmar) di Negeri Arakan yang bersempadan dengan Bangladesh. Mereka adalah keturunan daripada para pedagang Arab, Parsi, Turki dan lain-lain yang berkahwin dengan penduduk setempat seperti MughalsPathan, danBengali. Penyebaran Islam di Arakan (dan di sepanjang kawasan pantai selatan Bangladesh) dilakukan oleh para pedagang dan pendakwah dari Asia Barat ini.
 Kini, umat Islam Rohingya merupakan 1/3 daripada jumlah penduduk wilayah Arakan, Myanmar dan selebihnya adalah penganut Buddha Arakanese.
Apakah nasib mereka?
Umat Islam Rohingya telah dinafikan daripada hak-hak asasi kemanusiaan dan sentiasa terdedah kepada pencabulan hak asasi manusia secara konsisten oleh pihak juta tentera Myanmar.
Di antara kekejaman yang dilakukan ke atas mereka :
a)      Tidak mengiktiraf kerakyatan mereka, dinafikan sijil kelahiran mahupun sijil perkahwinan mereka.
b)     Perampasan tanah-tanah milik mereka bagi meneruskan projek pembinaan saluran paip gas dan minyak yang merentasi wilayan Arakan
c)      Menjadi mangsa perhambaan moden sebagai buruh paksa seperti bekerja tanpa gaji di tapak pembinaan jalan raya, kereta api, dan bangunan berek tentera.
d)     Sekatan makanan sehingga mereka hidup di dalam keadaan kebuluran
e)      Sekatan ekonomi, kemudahan kesihatan dan kemudahan asas pendidikan
f)       Wanita-wanita dan remaja perempuan mereka dirogol secara beramai-ramai oleh tentera Myanmar
g)      Penyembelihan secara beramai-ramai seumpama tragedi 1942apabila lebih 100,000 orang di kalangan mereka yang telah dibunuh.
h)     Pada tahun 1978, seramai 300,000 di kalangan mereka telah dihalau keluar secara massa ke Bangladesh. Kerajaan Bangladesh enggan untuk menyediakan bekalan makanan dan keperluan lain sehingga ramai di kalangan mereka mati kebuluran dan akibat penyakit.
Pada tahun 1991, tentera Burma sekali lagi telah melakukan operasi pembersihan apabila 268,000 di kalangan mereka terpaksa melarikan diri kerana Myanmar ternyata tidak lagi selamat untuk mereka
Selepas bertahun-tahun melalui siri penderitaan yang panjang dan besar, mereka mula mengambil bot-bot kecil ke laut terbuka dengan harapan untuk mendarat di suatu tempat sebagai pelarian politik, ekonomi dan agama.
Ada di kalangan mereka yang mendarat di Thailand, Malaysia, Indonesia dan sebahagiannya di Australia. Namun kebanyakan mereka telah ditolak mentah-mentah oleh semua negara ini.
Pelarian Rohingya yang dilayan seperti hamba di Thailand.
Boat people1 300x225 Ummah yang dilupakan.....
         Diheret ke tengah lautan dalam dan dibiarkan di dalam kapal yang telah dicabut enjinnya
Bahkan ramai di kalangan ‘orang bot’ yang mendarat di Thailand telah dihalau semula ke laut dalam bersama sampan mereka yang telah dicabut enjinnya agar mereka terus hanyut terkapai-kapai tanpa hala tuju. Sebahagian daripada mereka terdampar di Malaysia, Indonesia dan Australia tetapi ribuan di kalangan mereka yang telah mati lemas atau kebuluran di tengah laut.
Tiada siapa yang mahukan mereka ! Bahkan negara-negara yang mendakwa mewakili umat Islam juga tidak mahu mereka, sekali gus membuktikan bahawa seolah-olah umat ini ‘tidak ada harga’ kepada mereka.
pelarian rohingya di acheh Ummah yang dilupakan.....
                                                        Pelarian Rohingya di Acheh.
Umat Islam Rohingya telah memohon diberikan status ‘Pelarian Sementara  Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), sehingga negara-negara lain bersetuju untuk mengambil mereka buat sementara. Indonesia dikatakan akan mempertimbangkan permohonan mereka untuk tinggal di Acheh buat sementara.
Kalau bukan kita, siapa lagi ?
Kenapakah kami dilupakan ?
Isu Rohingya adalah isu umat Islam sejagat. Mereka telah ditindas buat sekian lamanya dan kini sebahagian daripada mereka telah pun mendarat di Malaysia bagi mendapatkan perlindungan dan bantuan kemanusiaan daripada saudara seaqidah mereka.
Ingatlah, bahawa mengambil tahu dan mempunyai kepedulian terhadap orang lain terutamanya saudara seaqidah adalah sesuatu yang sangat dituntut oleh agama Islam yang luhur ini sebagaimana sabdaan Rasulullah saw yang bermaksud,
“Barangsiapa tidak mengambil berat tentang urusan umat Islam, maka bukanlah mereka daripada kalangannya”
Beberapa saranan :
  1. Kerajaan Malaysia seharusnya mengambil inisiatif untuk menjuarai isu umat Islam Rohingya samada di peringkat antarabangsa dengan menyuarakan permasalahan kronik ini di persidangan OIC, PBB, WHO, ASEAN dan sebagainya.
  2. Badan-badan kerajaan di peringkat nasional dan negeri seharusnya mengambil tanggung-jawab kerana semakin ramai di kalangan umat Islam Rohingya yang telah mendarat bagi mendapatkan perlindungan di Malaysia. Mereka adalah pendatang yang jauh lebih baik untuk dibantu jika dibandingkan daripada kebanyakan pendatang Afrika yang kerap melakukan kekacauan di sana sini terhadap masyarakat temnpatan mahupun sebahagian daripada pelancung dari beberapa Negara yang terlibat dengan aktiviti pelacuran.
  3. NGO dan badan kebajikan yang ada di Malaysia harus mengambil bahagian bagi meringankan bebanan yang dihadapi oleh pelarian Rohingya yang sangat memerlukan bantuan di sudut sosial, ekonomi, kesihatan, pendidikan terutamanya di kalangan anak-anak mereka.
  4. Kalau rakyat Malaysia begitu perihatin dan pelbagai NGO telah ditubuh bagi menangani masalah umat antarabangsa seperti Palestin dan lain-lainnya, kenapa kita kita mengagihkan sedikit tenaga dan bantuan kepada saudara seaqidah yang kini terdampar di negara kita sendiri.
  5. Orang ramai di Malaysia seharusnya mengambil peluang menunjukkan keperihatinan terhadap isu kemanusiaan yang kronik ini dengan membantu meringankan bebanan kehidupan demi masa depan mereka.
  6. Kita juga boleh membantu dengan mendoakan keselamatan dan masa depan mereka serta mengambil tahu perkembangan semasa terhadap keperitan umat yang berpanjangan ini.
nasib baik Ummah yang dilupakan.....
                                                  Keceriaan mereka, kegembiraan kita….
Dari Nu’man bin Basyir r.a., katanya Rasulullah saw. bersabda:
Perumpamaan orang-orang mukmin dalam hal saling mencinta, saling mengasihi dan saling menyayang, bagaikan sebuah tubuh. Apabila salah satu anggota tubuh merasa sakit, maka seluruh tubuh merasa sakit, tidak dapat tidur dan terasa demam.”
Hadith riwayat Muslim.
~petikan dari:  zainurrasyid.com
dipetik secara terus demi umat Islam semata-mata

Komen