Saturday, August 4, 2012

HUDUD - Awang Adek Jangan Jadi Batu Api

Berkaitan Dengan Kerjasama Pas dengan DAP

Ahmad Fadhli Bin Shaari berkata, "DPPNK menasihatkan Awang Adek agar jangan berlagak dalam isu hudud ini. Jangan menjadi batu api yang menyebabkan salah faham di kalangan non muslim terhadap hukum hudud. Hakikatnya hudud hanya akan dijatuhkan kepada mereka yang melakukan kesalahan. Hanya tangan pencuri sahaja yang akan dipotong dan itupun jika cukup syarat dan kadarnya. Dalam hal ini, ada kemungkinan jumlah RM80,000.00 contohnya sudah mencukupi untuk dipotong tangan sekiranya disabitkan kesalahan".

 Kata Ahmad Fadhli lagi, Awang Adek banyak menempelak Pas sebagai musuh politik beliau, tetapi Awang Adek sendiri tidak sedar  Umno sendiri tidak menerima hudud yang Allah rakamkan didalam Al Quran selama setengan abad Umno memerintah,"Dalam pada Awang Adek mempertikaikan kerjasama PAS dengan DAP yang didakwa menolak hudud, adakah UMNO tidak menolak hudud? Dan sekiranya UMNO tidak menolak hudud, kenapa pula ia masih gagal dilaksanakan sekalipun sudah separuh abad usia kemerdekaan negara?

Terima kasih Ahmad  Fadhli....

Friday, August 3, 2012

Jom Qiamulail Bersama Al Sultan

 Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan sebagai urusetia negeri akan mengadakan Program 'QIAM WITH ME' Tahun 1433H/2012M pada 20 Ramadhan 1433H bersamaan 09 Ogos 2012M (Khamis malam Jumaat) Jam 9.30 malam hingga 6.30 pagi bertempat di Dewan Jubli Perak, Istana Negeri, Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan.Natijahnya bila sesebuah Kerajaan itu mendapat kepimpinan yang mahukan kepada pemerintahan yang secara keseluruhan berdasarkan Islam, inilah hasilnya. Ketua agama bagi negeri dekat dengan Masjid, hatinya berdampingan dengan masjid, jiwanya sentiasa  merindui kehidupan berlandaskan ketaatan kepada Allah.Menjadi cara hidup.


 Pada 21 Ramadhan, majlis bermula pada 9.00 malam  berakhir dengan Moreh Minda  Bersama Ustaz Azhar Idrus. Waktu bermulanya acara bersama Ustaz Azhar ialah pada pukul 11.30 malam.
 
Turut hadir pada program tersebut ialah YTM Tengku Mahkota Kelantan. Baginda berdua akan bersama-sama solat terawih.

Sebelum solat sunat terawih, baginda Sultan Muhammad V dan YTM Tengku Mahkota akan menyampaikan pengurniaan zakat kepada 1433 asnaf  yang layak.

Pada awal paginya acara qiamulail juga akan disertai oleh KDYMM  Sultan Muhammad V, diikuti dengan bersahur,  dan majlis berakhir dengan solat subuh.

Jika anda berkesempatan silakan hadir  bersama-sama  untuk solat terawih bersama Al Sultan Kelantan.

klik untuk besarkan gambar


klik untuk besarkan gambar
Selamat Berqiamulail....

Thursday, August 2, 2012

Berbuka Puasa - Setalam Sekali Hadap

Ramadhan 1433 telahpun berada dipertengahan, iaitu maghfirah, juga disebut fasa keampunan segala dosa dari Allah kepada yang beramal dimalam hari nya, dengan taddarus(membaca Al Quran beramai-ramai di Masjid), qiamulai, membaca Al Quran (dirumah sendirian), banyakkan solat malam.

Namun yang paling meriah di bulan Ramadhan ini ialah majlis berbuka, dimana-mana pun kita pergi berbuka adalah satu kemeriahan yang tak disangkal lagi akan kemeriahannya dengan pelbagai juadah yang disediakan.

Palestin Yang Semakin Mengecil - Ada Negara Islam Lain Kesah!?

Salam Sejahtera Untuk Semua (tidak termasuk bangsa jahat Yahudi):


Wahai anda yang ada sifat perikemanusiaan, dengarlah rintihan rakyat Palestin, mereka tiada tempat lagi untuk mengadu selain dari Allah dan negara-negara seagama seperti kita.

Inilah peta asal negara Palestine

Rakyat Palestin sudah terkepong begitu lama. Tanahair mereka dirampas dengan kejam secara sedikit demi sedikit. Jika kita kata Israel itu zalim, kita orang yang seagama dengan mereka(Palestin) lagi zalim kerana tidak membantu atau membiarkan mereka dizalimi!

     Bagaimanakah caranya seluruh rakyat Malaysia nak membantu rakyat Palestin ini? Banyak cara dan daya yang boleh rakyat Malaysia  lakukan! Antaranya ialah boikot barang yang dikeluarkan secara langsung atau tidak langsung oleh Yahudi.

    Antara barang yang mesti diboikot ialah Coca-cola; kerana hasil jualannya adalah dihantar terus kepada Yahudi di Palestine.
   Nestle juga produk Yahudi, milo juga hasilnya dihantar secara langsung kepada Yahudi.

Komen