Monday, October 29, 2012

Mati di Jambatan Pulau Pinang di temui hidup di Selayang Baru, Batu Caves

Siapa sebenarnya yang mati?
keratan metro2
Menurut laporan Harian Metro keluaran hari ini, Isnin 29 Oktober, 2012 seorang pemuda  merasa seram sejuk bila menatap laporan Harian metro sebelum pertemuan dengan wartawan harian metro dirumah beliau di Selayang Baru, Batu Caves
'”Saya tak mati lagi, seram sejuk  badan saya bila awak cakap saya mati”, kata Sadisafizan Said.

sadisafizan said
Laporan menyebut, turut maut didalam kemalangan atas jambatan Pulau Pinang itu ialah seorang wanita, Mai Linda, 18, dari Namutrasi di Sumatera Utara, Indonesia yang meninggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Seberang Jaya (HSJ) jam 10.15 pagi.
Seorang lagi mangsa belum dikenal pasti, juga dipercayai warganegara Indonesia!
Sadisafizan Said berkata; “ Tapi saya tidak tahu bagaimana ia (kad pengenalan) boleh berada dalam simpanan lelaki itu. Saya tak kemana-mana dalam dua hari ini dan sepanjang malam tadi (kelmarin) saya hanya  tidur dirumah.

Sejak kad pengenalannya hilang 28 September tahun lalu (2011), beliau pernah menerima surat membeli sebuah motosikal  dan saman daripada pihak berkuasa tempatan berhubung kesalahan berniaga buah-buahan tanpa lesen.
Foto  Akhbar Metro Online


******************************************************************************
Kantoi   kantoi !    Kantoi!    Kantoi!  Kantoi!   Kantoi!  Kantoi!  Kantoi!  Kantoi!  Kantoi!

Orang lain kenyang, orang lain yang susah!   Inilah padahnya  bila kepentingan diri menguasai diri!  Ini bukan masalah kad pengenalan hilang, tetapi masalah  sindiket pemalsuan kad pengenalana yang wujud dinegara ini!
Jabatan Pendaftaran Negara pun sibuk menguruskan hal lain dari mengemaskini  data kematian dan kelahiran didalam negara yang memerlukan penumpuan lebih dari 100% keperihatinan. Sekarang ia telah menyusahkan Sadisafizan Said berkenaan ‘perkahwinan’ beliau dan hutang yang mungkin tertunggak dan saman dari PBT.
JPN perlu memikirkan sesuatu alternetif  untuk memelihara keselamatan pemegang kad pengenalan  demi tidak menimbulkan masalah pada masa hadapan.

Mungkin JPN boleh menyediakan hadiah kepada sesiapa yang memulangkan kad pengenalan yang dijumpai dengan nilai yang tertentu. Segeralah memikirkan bagaimana nak membatalkan kad pengenalan yang telah dilaporkan hilang. Mungkin  melalui akhbar-akhbar tempatan selain dari menggunakan sistem online yang ada pada JPN.
Janganlah banyak beralasan dari berfikir dan bertindak.   Lagi banyak beralasan lagi kenyang sindiket  pemalsuan kad pengenalan! Makin ramai yang akan kena seperti apa yang berlaku kepada pemuda yang bernama  Sadisafizan Said.

Komen