Saturday, July 7, 2012

NASIHAT YANG PINCANG -SIAPA YANG BERANI USIK TUN MAHATHIR

PETRONAS ATAU PETRON  - BILA ADA KEPENTINGAN KEPUTUSAN YANG DIAMBIL MEMANG TIDAK ADIL
Milik Anak Tun Mahatihr
KALAU DIDALAM RUMAHTANGGA ISTERI NUSYUK SUAMI MASIH SIMPAN, SUAMI ITU DAYUS

Segala kepincangan mesti dihentikan segera, tapi satu persoalan yang bermain-main dikepala ialah siapakah yang boleh meleraikan segala kekusutan yang melanda ini. Beranikah PM yang ada sekarang memecat Tun Mahathir dari kerusi Penasihat Petronas itu? Saya rasa bergegar atau runtuh  Gunung Jerai jika usul ini dibawa ke Parlimen oleh Najib!

Dato Najib ada berani ke?

NAJIB MESTI PECAT TUN MAHATHIR KERANA:

TUN MAHATHIR,

1.GAGAL menjaga kepentingan Petronas dan sebaliknya menjaga kepentingan syarikat yang ada kaitan DENGAN anaknya, PETRON Malaysia.

2. NASIHATNYA -TIDAK MEMBERI KEUNTUNGAN KEPADA PETRONAS (SEBALIKNYA- Perjanjian khas antara Petron dan MAS yang ditandatangani pada 29 Jun bagi membekalkan dan membeli bahan api Airbus A380 syarikat penerbangan negara selama enam bulan, bermula 1 Julai lalu.HANYA MENGUNTUNGKAN Syarikat konglomerat San Miguel yang turut dikuasai Mokhzani Mahathir)

3. Mahathir GAGAL  melobi agar syarikat minyak negara(PETRONAS) diberi peluang untuk membekalkan bahan api kepada pesawat Airbus A380(MILIK NEGARA - MAS)TETAPI SEBALIKNYA MENGUTAMAKAN SYARIKAT MILIK ANAKNYA - PETRON   TIDAK AMANAH dengan jawatan yang dipegang.

4. NASIHAT YANG PINCANG -  Mahathir  menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab beliau selaku Penasihat Petronas kerana lebih mengutamakan syarikat minyak milik keluarganya (Syarikat konglomerat San Miguel yang turut dikuasai Mokhzani Mahathir -PETRON )  dari syarikat milik negara ( PETRONAS)

Pada Ogos tahun lalu, syarikat konglomerat San Miguel yang turut dikuasai Mokhzani Mahathir telah menandatangani perjanjian untuk membeli 65 peratus kepentingan ExxonMobil pada harga AS$610 juta (RM1.89 bilion).

Sebahagian daripada perundingan itu, San Miguel akan menguasai anak-anak syarikat perniagaan hiliran ExxonMobil di Malaysia iaitu Malaysia Sdn. Bhd. dan Exxon Mobil Borneo Sdn. Bhd.

Serang Pakatan - Kerana Kepentingan Masa Depan


Ahli Parlimen Pokok Sena itu (gambar) juga turut berpendapat, serangan yang dilakukan oleh Mahathir terhadap Pakatan Rakyat adalah sebagai agenda peribadi beliau bukannya agenda politiknya.

"Kita lihat macam mana Mahathir menyerang Pakatan Rakyat dan beliau ingin pastikan agar Barisan Nasional (BN) terus memerintah bagi menjamin kekayaan negara dapat dimonopoli oleh beliau.

"Sebab itu kontrak awal hanya enam bulan ia hanyalah sebagai menghadapi pilihanraya dan jika Pakatan Rakyat memerintah maka kontrak itu akan tamat tetapi jika BN terus memerintah saya pasti kontrak itu akan disambung lagi," tegasnya.

Sebelum itu, pada 5 Jun, MAS juga menikmati bekalan bahan api daripada Petron apabila ia membawa kakitangan dan tetamu untuk mencuba penerbangan A380, termasuk Dr Mahathir.

MAS menerima pesawat A380 pertama di Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada Jumaat.

Ketua Pegawai Eksekutif MAS Group Ahmad Jauhari Yahya dilapor berkata syarikat penerbangan itu gembira mendapat rakan yang sama komited kepada keperluan mesra alam Airbus A380.

Bagi meraikan hubungan baru itu, Petron menyediakan bahan api percuma bagi penerbangan sulung pesawat A380 MAS, penerbangan MH2 dari Kuala Lumpur ke London pada malam Ahad sebelum ini.

Rujukan:  harakahdaily

Hilang Akal; Soi Lek Tercabut Ekor Najib hilang Telur...

Dua-dua Kena 'Lempang' Dengan  Lim Guan Eng


 GEORGE TOWN: “Kesombongan Presiden MCA Chua Soi Lek terhadap keberanian dan politik bermoralnya mengingatkan saya tentang kisah kanak-kanak mengenai musang yang kehilangan ekornya dan mahu musang-musang lain untuk memotong ekor sama seperti dia,” kata Lim Guan Eng.

Walau bagaimanapun, katanya rancangan musang tersebut untuk tidak menjadikannya keseorangan tanpa ekor gagal apabila semua musang lain enggan mengikut cadangannya.

“Sama seperti Chua Soi Lek dan kempen memburuk-burukkan oleh MCA dengan pembohongan dan cubaan membunuh karektor  peribadi terhadap saya dan isteri yang mana ia merupakan satu cubaan untuk menjatuhkan pemimpin-pemimpin PR berhubung salah laku seksual, walaupun Chua dan pemimpin-pemimpin MCA tidak dapat memberikan bukti,” katanya.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata, tiada siapa yang mahu ekornya dipotong dan menjadi seperti Chua Soi Lek, musang tanpa ekor.

Menurutnya, rata-rata rakyat Malaysia kini tahu siapa dalang di sebalik pembohongan terhadapnya.

Lim berkata, walau bagaimanapun itu bukanlah untuk menyedapkan hati keluarga dan anak-anaknya, beliau dan isteri sangat marah kerana mereka terpaksa berdepan dengan trauma ekoran pembohongan tersebut.

“Seperti saya mahu melindungi anak-anak saya daripada pembohongan, Chua atau Pengerusi MCA Melaka, Datuk Gan Tian Loo tidak harus berselindungi di sebalik keistimewaan Parlimen tetapi nyatakannya di hadapan khalayak ramai supaya kita dapat menyelesaikan perkara ini di mahkamah,” ujarnya.

Katanya, kegagalan MCA untuk berbuat demikian hanya membuktikan bahawa pemimpin-pemimpin MCA adalah tidak bermoral dan “kurang ajar” atau biadap kerana sanggup menyebarkan pembohongan jahat yang boleh memusnahkan keluarga hanya untuk kepentingan politik mereka.

Lim menambah, pemimpin- pemimpin MCA sama ada Chua atau Gan boleh menyamannya kerana memanggil mereka “kurang ajar” tetapi beliau sangsi mereka berani kerana mereka tidak berani mengulangi pembohongan terhadapnya dan isteri.

“Chua Soi Lek boleh membuktikan keberanian dan politik bermoralnya dengan mengulangi pembohongan MCA bahawa saya mempunyai hubungan sulit dengan bekas kakitangan dan isteri saya telah menyerang wanita tersebut semasa debat pada 8 Julai 2012 (Ahad) ini,” ujarnya.

Lim menjelaskan beliau tidak akan menjawabnya tetapi akan menyamannya di mahkamah atas tuduhan fitnah untuk membuktikan setelah dan semua itu bahawa Lim Guan Eng bukan seperti Chua Soi Lek.

Menurutnya beliau tidak pernah menyalahgunakan keistimewaan Parlimen untuk menyerang Chua secara peribadi di Parlimen atas salah laku skandal moralnya.

Beliau juga tidak pernah menggunakan perdebatan awam yang pertama dalam bahasa Mandarin dahulu untuk merujuk kepada pita video seks.

“Saya tidak berhasrat untuk berbuat demikian pada hari Ahad ini dan saya tidak akan bertindak balas jika Chua mengulangi pembohongan beliau terhadap saya di hadapan semua rakyat Malaysia tetapi akan memfailkan tindakan undang-undang di mahkamah.

“Chua harus menjelaskan dan menunjukkan bukti yang isteri saya telah menyerang bekas kakitangan saya atau pun saya seperti dia, musang tanpa ekor,” katanya yang juga Setiausaha Agung DAP.

rujuk : harakahdaily

Thursday, July 5, 2012

The Store buat promosi Carlsberg sempena Ramadhan

 ALASAN TAK FAHAM SENSITIVITI  UMAT ISLAM SUDAH BERLALU, MASYARAKAT  BUKAN ISLAM MESTI MENGHORMATI MARUAH PENGANUT ISLAM - MENTERI ISLAM WAJIB  TANGANI DENGAN CEPAT DAN ADIL KEPADA UMAT ISLAM

       
KENAPA GUNAKAN RAMADHAN SEBAGAI BAHAN PROMOSI?
PETALING JAYA:
Langkah sebuah pasaraya di Sri Petaling membuat promosi arak Carlsberg dengan meletakkannya 'Ramadhan Sale' menyemarakkan darah umat Islam menjelang Ramadhan ini.

Iklan itu yang kemudiannya dimasukkan dalam facebook sekejap sahaja sudah menerima puluhan komen dari pengguna laman sosial itu.

Posting gambar iklan ini dibuat melalui facebok milik Lajnah Penerangan Dppsa (Dewan Pemuda PAS Shah Alam) dan beberapa pemilik lagi  telah mendapat pelbagai reaksi dari orang ramai.

Ramai yang marah-marah namun ada juga yang agak rasional dengan berkata, mungkin ianya dibuat oleh orang Bukan Islam yang tidak faham.

Oleh itu, mereka yang terjumpa iklan sebegini sepatutnya terus membuat bantahan kepada pihak pengurusan pasaraya ini.

Iklan ini seumpama promosi daging babi panggang yang dibuat oleh akhbar MCA, The Star dalam bulan Ramadhan yang lalu.

The Star telah menerima amaran ekoran penyiaran itu.

Namun pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) terus juga memberi amaran apabila The Star membuat satu lagi kesilapan apabila menyiarkan tulisan dan gambar penyanyi Amerika, Erika Badu yang bertatu nama Allah di dadanya yang telanjang.

Rujuk: Harakah

MENDUKUNG BIAWAK HIDUP – SAMPAI BILA?

Apakah maksud  peribahasa biawak hidup?

Mengikut kepada daftar kata Dewan Bahasa dan Pustaka takrifan secara langsung kepada Biawak Hidup tak ada tetapi ayat yang dibina  berbunyi begini; “mengasingkan diri, tidak melibatkan diri: kalau awak terkena satu­-satu hal kelak, saya akan ~ diri kerana saya tidak sanggup mendukung biawak hidup (Maksud dari perkataan Berlepas Diri)”
Ada Persamaan dengan peribahasa: Tiada Beban Batu Digalas


Maknanya berlepas diri daripada menanggung beban yang tidak wajib seseorang itu menanggungnya! Kerana biawak itu masih hidup, biawak itu boleh mencari makan dengan sendiri, kenapa pula seseorang itu nak menyusahkan dirinya menanggung beban mendukung biawak yang hidup


Banyak peribahasa pepatah Melayu yang menggunakan perkataan biawak, mungkin  kehidupan orang-orang Melayu  kita begitu berkait rapat dengan alam! Menjadikan kita manusia yang begitu menghayati alam !
Tetapi orang kita terlalu lemah dan begitu mudah didodoikan dengan bahasa alam yang mendayu-dayu, sehingga melupakan kepayahan diri sendiri yang menanggung biawak hidup, sedangkan kita sekampung bersusah payah untuk menongkah arus kehidupan.
Kepayahan itu bukan datang dengan takdir semata-mata tetapi dek kerana ketua Melayu itu sendiri yang tidak jujur menguruskan hasil bumi dan tidak adil membahagikan hasil negara!
Rujukan Mendukung Biawak Hidup: PRPM(DBP)

Tuesday, July 3, 2012

Umno Johor digesa bawa hudud kepada kerajaan negeri

Ingat Hudud Macam Pekeliling Kementerian ke nak buat istihar, tak nak tarik? Senang je Istihar, sekadar cakap je  ….. !

KUALA LUMPUR: PAS Johor menggesa Umno negeri itu mengemukakan cadangan pelaksanaan hukum hudud untuk semua kaum kepada kerajaan Johor.
Pesuruhjaya PAS Johor Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, cadangan itu tidak pernah dibuat oleh mana-mana negeri sama ada di Terengganu ataupun Kelantan.
"Dalam konteks Terengganu dan Kelantan, PAS bagi pilihan kepada orang bukan Islam sebagaimana dipraktikan zaman Nabi, iaitu apabila ada orang bukan Islam melakukan jenayah mereka diberi pilihan sama ada nak ikut hukum kitab Taurat ataupun al Quran," katanya kepada Harakahdaily.

Pada 20 Jun lalu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemelah, Datuk Ayub Rahmat mencadangkan Johor menjadi negeri pertama melaksanakan hukum hudud di Malaysia di mesyuarat pertama penggal persidangan kelima Dewan Negeri Johor ke-12.

Monday, July 2, 2012

Sawa Kepanasan Lepas Telan Mangsa?

Berendam didalam Air!

396923_442386979115341_1837941549 sawa kekenyangan_n 


Batu 3 Shah Alam, seekor ular Sawa yang baru saja lepas menelan mangsa yang tidak diketahui, sedang didalam tali air .

Tapi sungguh ajaib kejadian yang Allah ciptakan, cuba bayangkan seekor sawa yang berkepala  lebih kecil dari kepala kambing boleh menelan seekor kambing yang lebih besar dari pada kepala sawa itu sendiri!

Komen