Saturday, July 7, 2012

NASIHAT YANG PINCANG -SIAPA YANG BERANI USIK TUN MAHATHIR

PETRONAS ATAU PETRON  - BILA ADA KEPENTINGAN KEPUTUSAN YANG DIAMBIL MEMANG TIDAK ADIL
Milik Anak Tun Mahatihr
KALAU DIDALAM RUMAHTANGGA ISTERI NUSYUK SUAMI MASIH SIMPAN, SUAMI ITU DAYUS

Segala kepincangan mesti dihentikan segera, tapi satu persoalan yang bermain-main dikepala ialah siapakah yang boleh meleraikan segala kekusutan yang melanda ini. Beranikah PM yang ada sekarang memecat Tun Mahathir dari kerusi Penasihat Petronas itu? Saya rasa bergegar atau runtuh  Gunung Jerai jika usul ini dibawa ke Parlimen oleh Najib!

Dato Najib ada berani ke?

NAJIB MESTI PECAT TUN MAHATHIR KERANA:

TUN MAHATHIR,

1.GAGAL menjaga kepentingan Petronas dan sebaliknya menjaga kepentingan syarikat yang ada kaitan DENGAN anaknya, PETRON Malaysia.

2. NASIHATNYA -TIDAK MEMBERI KEUNTUNGAN KEPADA PETRONAS (SEBALIKNYA- Perjanjian khas antara Petron dan MAS yang ditandatangani pada 29 Jun bagi membekalkan dan membeli bahan api Airbus A380 syarikat penerbangan negara selama enam bulan, bermula 1 Julai lalu.HANYA MENGUNTUNGKAN Syarikat konglomerat San Miguel yang turut dikuasai Mokhzani Mahathir)

3. Mahathir GAGAL  melobi agar syarikat minyak negara(PETRONAS) diberi peluang untuk membekalkan bahan api kepada pesawat Airbus A380(MILIK NEGARA - MAS)TETAPI SEBALIKNYA MENGUTAMAKAN SYARIKAT MILIK ANAKNYA - PETRON   TIDAK AMANAH dengan jawatan yang dipegang.

4. NASIHAT YANG PINCANG -  Mahathir  menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab beliau selaku Penasihat Petronas kerana lebih mengutamakan syarikat minyak milik keluarganya (Syarikat konglomerat San Miguel yang turut dikuasai Mokhzani Mahathir -PETRON )  dari syarikat milik negara ( PETRONAS)

Pada Ogos tahun lalu, syarikat konglomerat San Miguel yang turut dikuasai Mokhzani Mahathir telah menandatangani perjanjian untuk membeli 65 peratus kepentingan ExxonMobil pada harga AS$610 juta (RM1.89 bilion).

Sebahagian daripada perundingan itu, San Miguel akan menguasai anak-anak syarikat perniagaan hiliran ExxonMobil di Malaysia iaitu Malaysia Sdn. Bhd. dan Exxon Mobil Borneo Sdn. Bhd.

Serang Pakatan - Kerana Kepentingan Masa Depan


Ahli Parlimen Pokok Sena itu (gambar) juga turut berpendapat, serangan yang dilakukan oleh Mahathir terhadap Pakatan Rakyat adalah sebagai agenda peribadi beliau bukannya agenda politiknya.

"Kita lihat macam mana Mahathir menyerang Pakatan Rakyat dan beliau ingin pastikan agar Barisan Nasional (BN) terus memerintah bagi menjamin kekayaan negara dapat dimonopoli oleh beliau.

"Sebab itu kontrak awal hanya enam bulan ia hanyalah sebagai menghadapi pilihanraya dan jika Pakatan Rakyat memerintah maka kontrak itu akan tamat tetapi jika BN terus memerintah saya pasti kontrak itu akan disambung lagi," tegasnya.

Sebelum itu, pada 5 Jun, MAS juga menikmati bekalan bahan api daripada Petron apabila ia membawa kakitangan dan tetamu untuk mencuba penerbangan A380, termasuk Dr Mahathir.

MAS menerima pesawat A380 pertama di Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada Jumaat.

Ketua Pegawai Eksekutif MAS Group Ahmad Jauhari Yahya dilapor berkata syarikat penerbangan itu gembira mendapat rakan yang sama komited kepada keperluan mesra alam Airbus A380.

Bagi meraikan hubungan baru itu, Petron menyediakan bahan api percuma bagi penerbangan sulung pesawat A380 MAS, penerbangan MH2 dari Kuala Lumpur ke London pada malam Ahad sebelum ini.

Rujukan:  harakahdaily

No comments:

Komen