Thursday, May 27, 2010

Jangan Biarkan Masalah PKR Menular Kedalam PAS

Salam Sejahtera Untuk Semua

       Nampaknya cita-cita Pas untuk menarik kaum Cina dan India menyertai Parti Pas sudah pun menjadi kenyataan! Alhamdulillah! Semoga mendapat restu semua ahli dan yang paling penting ialah semoga Allah jua memberkati usaha tersebut.
      Dewan Himpunan Penyokong Pas sama tarafnya dengan Dewan Ulama dan sayap-sayap lain dalam parti.
  Disini amat perlu diberi penerangan sejelas-jelasnya akan peranan yang perlu dimaiankan oleh DHPP ini kepada ahli bawahan yang mungkin akan diracuni oleh Umno BN yang sentiasa mencari ruang dan kesempatan untuk merobek kepercayaan ahli-ahli pas yang jauh dari arus maklumat semasa!
     Secara kasarnya kita nampak calon dari DHPP ialah Cina dan India atau lain-lain bangsa bukan Islam! Dissini terdapat pertentangan (mungkin) bila disana ada DAP, Keadilan dan DHPP tidak termasuk Pas lagi!
Kebimbangan yang wujud ialah perebutan untuk melantik calon masing-masing dari parti yang berbeza. Pas menhadapi dua pertentangan iaitu untuk melayan ahli dari calon sedia ada(Islam) dan calon dari DHPP. Itu yang pertama!

    Kedua ialah Pas mesti berhati-hati bila melantik calon dari DHPP kerana kita tahu kekuatan Pas Kelantan pada 1990 ialah terletak pada keimanan yang kental dikalangan ahli Yang Berhormat ketika itu, jika tidak dah lama Kerajaan Kelantan runtuh pada waktu itu. Kerana yang tinggal hanya satu majoriti sahaja ahli dewan!
Jadi haruslah difikirkan untuk melantik calon dari kalangan DHPP kerana dibimbangi akan terjadi seperti apa yang terjadi kepada PKR hari ini. Lepas satu satu ahli yang tumbang dek kerana gergaji BN Umno!

        Cumanya semoga kita tidak hilang apa yang kita kendong selama ini setelah kita dapat apa yang  kita kejar.  Kita percaya pemimpin-pemimpin  kita mempunyai daya fikir yang bijak untuk mendukungi permasalahan ini agar Islam dihadapan dan ahli-ahli Pas masih setia bersama-sama perjuangan! Kerana kita tahu apabila kita sudah menjadi pemilik kepada sesuatu barang itu  peasaan atau nilai  kasih kita  berubah  sedikit jika nak kita bandingkan daripada awal kita cuba untuk memiliki barang tersebut. Senang kata barang itu bila dah jadi milik kita, kita dah tak heran kalau ia hilang ke atau rosak ke! Kerana kita dah tahu aturan atau penggunaanya!  Kita tak mahulah nanti budaya ini terjadi kepada Pas dan juga DHPP.

      Itu saja yang ada pada kita.... selainnya akan dikemaskini nanti...
InsyaAllah

Tuesday, May 25, 2010

TNB - CEKAP TENAGA AMALAN KITA - YA KE?

Bil Dua Bulan Sekali, Usaha Terancang TNB?

Pengerusi Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam, Datuk Dr Jacob George menyelar tindakan tidak profesional Tenaga Nasional Berhad, TNB yang memberi alasan tidak munasabah berhubung isu sistem bacaan bil elektrik.
Alasan kekurangan tenaga kerja dan kononnya mencontohi negara maju bukan jawapan yang ditunggu rakyat yang terbeban dengan taktik TNB membuat pengiraan bil secara dua bulan sekali.
Beliau mengesyaki tindakan TNB itu adalah usaha terancang bagi memperoleh lebih keuntungan.
“ Mereka tidak profesional. Seperti mereka meletakkann negara-negara seperti Amerika Syarikat, Eropah, Britain tetapi negara-negara seperti ini, sebelum mereka hendak bawa masuk apa-apa polisi, selalunya mereka akan memperkenalkannya kepada masyarakat umum, dapat maklum balas dan sebagainya" ujar Jacob.
Berhubung masalah ini, Jacob berkata, pihaknya banyak menerima rungutan orang ramai di sekitar Subang dan Shah Alam sejak Julai tahun lalu.

Monday, May 24, 2010

Happy Mothers Day... Mum!

Dear all!

 On the 10th. May all the children have wished "Happy Mother's Day" to their beloved mother! How beautiful! How beautiful the nature, attitude and behavioral us to our mother. Good things do not go wrong if do that. Because parents are key for the children to enter the heaven! Heaven is under mother’s feet! Its means to enter heaven must have blessed from who called mother! Without a mother’s blessed it will our dream of the place called heaven!

Sunday, May 23, 2010

APAKAH SEBENARNYA YANG DIPERJUANGKAN OLEH PERKASA ? , MARUAH BANGSA? ATAU MARUAH ISLAM ATAU ....

Salam Sejahtera Untuk Semua!


Pada 10Mei yang lalu Sinar Harian melaporkan;

Kerajaan tidak perlu layan tuntutan di luar dasar
PASIR PUTEH - Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) meminta Kerajaan pusat agar tidak melayan sebarang bentuk tuntutan daripada mana-mana pihak untuk mendapatkan peruntukan sekiranya ia tidak selari dengan dasar kebangsaan. Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata, agihan peruntukan untuk projek pembangunan mesti selari dasar kebangsaan jika kerajaan benar-benar mahu membangunkan bangsa dan negara.

Menurutnya, melayan tuntutan sedemikian bukan sahaja menyebabkan dasar kebangsaan gagal malah memberi kesan buruk untuk jangka masa panjang. “Sebagaimana perlaksanaan undang-undang seperti arahan mematuhi lampu isyarat, sekiranya pesalah diberi kelonggaran maka orang ramai tidak menghormati undang-undang itu sendiri dan tragedi akan berlaku nanti. “Bukan tidak boleh membantu tapi ia tidak wajar membabitkan peruntukan terlalu besar,” katanya selepas melancarkan penubuhan Perkasa Daerah Pasir Puteh di Dewan Besar Kamil, di sini, semalam.

Komen