Thursday, May 27, 2010

Jangan Biarkan Masalah PKR Menular Kedalam PAS

Salam Sejahtera Untuk Semua

       Nampaknya cita-cita Pas untuk menarik kaum Cina dan India menyertai Parti Pas sudah pun menjadi kenyataan! Alhamdulillah! Semoga mendapat restu semua ahli dan yang paling penting ialah semoga Allah jua memberkati usaha tersebut.
      Dewan Himpunan Penyokong Pas sama tarafnya dengan Dewan Ulama dan sayap-sayap lain dalam parti.
  Disini amat perlu diberi penerangan sejelas-jelasnya akan peranan yang perlu dimaiankan oleh DHPP ini kepada ahli bawahan yang mungkin akan diracuni oleh Umno BN yang sentiasa mencari ruang dan kesempatan untuk merobek kepercayaan ahli-ahli pas yang jauh dari arus maklumat semasa!
     Secara kasarnya kita nampak calon dari DHPP ialah Cina dan India atau lain-lain bangsa bukan Islam! Dissini terdapat pertentangan (mungkin) bila disana ada DAP, Keadilan dan DHPP tidak termasuk Pas lagi!
Kebimbangan yang wujud ialah perebutan untuk melantik calon masing-masing dari parti yang berbeza. Pas menhadapi dua pertentangan iaitu untuk melayan ahli dari calon sedia ada(Islam) dan calon dari DHPP. Itu yang pertama!

    Kedua ialah Pas mesti berhati-hati bila melantik calon dari DHPP kerana kita tahu kekuatan Pas Kelantan pada 1990 ialah terletak pada keimanan yang kental dikalangan ahli Yang Berhormat ketika itu, jika tidak dah lama Kerajaan Kelantan runtuh pada waktu itu. Kerana yang tinggal hanya satu majoriti sahaja ahli dewan!
Jadi haruslah difikirkan untuk melantik calon dari kalangan DHPP kerana dibimbangi akan terjadi seperti apa yang terjadi kepada PKR hari ini. Lepas satu satu ahli yang tumbang dek kerana gergaji BN Umno!

        Cumanya semoga kita tidak hilang apa yang kita kendong selama ini setelah kita dapat apa yang  kita kejar.  Kita percaya pemimpin-pemimpin  kita mempunyai daya fikir yang bijak untuk mendukungi permasalahan ini agar Islam dihadapan dan ahli-ahli Pas masih setia bersama-sama perjuangan! Kerana kita tahu apabila kita sudah menjadi pemilik kepada sesuatu barang itu  peasaan atau nilai  kasih kita  berubah  sedikit jika nak kita bandingkan daripada awal kita cuba untuk memiliki barang tersebut. Senang kata barang itu bila dah jadi milik kita, kita dah tak heran kalau ia hilang ke atau rosak ke! Kerana kita dah tahu aturan atau penggunaanya!  Kita tak mahulah nanti budaya ini terjadi kepada Pas dan juga DHPP.

      Itu saja yang ada pada kita.... selainnya akan dikemaskini nanti...
InsyaAllah

Komen