Saturday, August 21, 2010

Kabel TM Kena Curi - 4 Hari Offline

Salam Ramadhan  Yang Penuh Berkat!


     Tak tahu nak kata apa bila terjadi keadaan ini! Terlalu kecewa, marah dan  semua perasaan benci kepada pelaku menjerat diri.
    Marah pada diri sendiripun ada, kerana tak mampu melakukan sesuatu untuk mendidik  masyarakat supaya membaiki keadaan ini, tapi bila difikirkan akan siapalah diri ini untuk bertindak sampai tahap itu keadaan menjadicbiasa kembali dan reda...  Marah pada pihak bekuasa pun ada. Ya tiada rondaan yang dibuat!
   Tapi yang pastinya dari 18hb Ogos hingga kesaat ini 1:19 tengahari  21hb Ogos baru line internet boleh online! Puncanya ialah kabel TM kena curi ! Pencurinya tak tahulah... Yang pastinya ada orang curi waktu malam hari .
Kabel yang hampir menyembah bumi setelah sebahagiannya dipotong
      Walaupun pencuri berjaya memotong kabel pada malam hari, namun pencuri tersebut tidak berjaya memotong bahagian yang terdapat pada tiang satu lagi. Jadi kabel tersebut terjuntai kebawah, Tapi yang peliknya pada waktu siang pencuri boleh memotong sebahagian lagi kabel itu tanpa orang ramai menghalangnya!

Sedihnya- Inilah acuan yang kita bina 50 tahun lebih kita merdeka! Kg. Jaya Setia,Badang, Kota Bharu
Pada awal pagi masih ada sebahagian dari kabel yang dipotong ini!
     Dari keadaan  ini, saya rasa sudah sampai masanya TM tukarkan cara saluran kabel kepada laluan bawah tanah! Buatlah secara berperingkat-peringkat. Tolong jangan kata susah dan mustahil. Tiada yang mustahil jika ada komitmen dari semua kakitangan!
   Maksud saya berperingkat-peringkat  ialah bila terjadi kecurian kabel seperti kes  ini, TM hanya perlu melakukan kerja penggalian lubang untuk laluan kabel bawah tanah pada jarak yang perlu disambung sahaja. Kos yang terlibat memang ada yang tinggi namun jika tidak ditangani dengan bijak kosnya juga tetap akan meningkat pada jangka masa yang panjang!
    Saya bukan jurutera untuk menghuraikan semua juga bukan ahli ekonomi untuk menilai semua kos, namun TM perlu mengkaji cadangan ini sebelum menolaknya!

Tuesday, August 17, 2010

Berkongsi Cerita Lama - Rintihan Adik Ita!

Sebuah Kisah Untuk Dijadikan Iktibar dan Pengajaran 

Gambar hiasan

Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja.

Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun.

Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain diluar, tetapi pintu pagar tetap dikunci. Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya.Ya…kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?" Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar.

Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya. Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan

"Tak tahu… !" "Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik si isteri lagi. Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik.

Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan !" katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu. Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan. Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu Cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.

Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.

Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.

Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara siibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah."Ita demam… " jawap pembantunya ringkas.

"Bagi minum panadol tu," balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas.

"Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.

Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

"Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi sudah terlalu teruk.
"Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku kebawah" kata doktor.

Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran
pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis.

Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata.

"Abah.. Mama… Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu. Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya.

Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya.

Sumber: Mastika Mei 2004


Nota: 
      
      Ujian Allah memang perit pada setiap hambanya yang beriman!

Komen