Friday, July 16, 2010

Inilah Moto Pembela Rakyat - Dahulukan Nafsu Buas Pemimpin !


..Menangisi kedukaan rakyat atas kenaikan 5 harga barang yang terbaru, maka di sini dibawa semula artikel lama Dr. Mohd Asri Zainul Abidin AGAMA BUKAN CANDU UNTUK MENGKHAYALKAN ORANG MISKIN yang ditulis dan disiarkan di media utama semasa kenaikan harga minyak di zaman Pak Lah..

Aduhai malangnya, ketika kerajaan sedang membina istana negara yang berharga 811 juta yang hanya ekslusif untuk segolongan manusia sahaja, serta di sana berbagai lagi pembaziran yang lain, tiba-tiba rakyat awam menjadi mangsa, subsidi mereka pula yang dirampas..

Kenangilah orang-orang kampung yang susah, ibubapa yang terhad pendapatan mereka dan anak-anak miskin yang akan termangsa dari setiap kenaikan harga barang.. mereka tiada istana mewah, tiada kereta mewah, tiada hidangan mewah..

Ketika golongan bangsawan dan pembesar itu bersenang lenang dengan segala kemewahan yang telah merampas subsidi rakyat, orang miskin menangis suapan mereka yang makin meninggi harganya, yang meratah tenaga jasad dan kekayaan negara mereka..
Dipetik dari : Minda Tajdid Dr MAZA
                *****   *****   ***** *****   *****   *****   *****   *****     ******      ******

Berikut adalah harga baru:
  • Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
  • Diesel - RM1.75 seliter.
  • Gula - RM1.70 sekilogram
  • Gas LPG - RM1.85 sekilogram
Berikut adalah harga baru gas:
  • Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
  • Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
  • Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)
Sementara itu, Berita Harian online memetik Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.
Najib berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno bahagian Kuala Kedah di Alor Star, petang ini.

Beliau yang juga menteri kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.
Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.
Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang Malaysia akan meningkat kepada 100 peratus daripada GDP pada 2019 d- daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong.
 Dari : Zakri Ali Rangkuti

     **   **  **  **  **  **  **  **  **  ** **  *  **  **  **  **  **  **    **   **     **     **     **     **

    Kera  jaan tak usahlah beralasan untuk naik harga;
    Antara alasan yang paling popular bagi kerajaan Malaysia untuk menghalalkan kenaikan harga ialah:
    1. Harga minyak kita, harga gula kita harga barang -barang  semuanya lebih murah dari negara dibenua Afrika!!!!!!!!!!!!!

   Dan sebab kenaikan minyak yang terbaru ini ialah;

#.Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara. Ini kata PM yang sayangkan sangat kucing beliau yang berharga RM500.00
#.Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis(rujuk artikel Muara yang terdahulu) pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman. Kata Idris Jala
    ***  Ketika kamu tedesak kamu beralasan ekonomi negara tak elok, rakyat perlu berjimat dan subsidi perlu ditarik, ketika ekonomi melonjak kamu berlagak dengan membelanjakan sewenang-wenangnya duit tesebut macamlah duit itu hak milik datuk kamu!  Bila dah jadi macam ni rakyat juga yang kamu bebankan kepala mereka! Ketika inilah kamu mengungkitkan perlunya rakyat mempunyai semangat patriotisme lah semangat cintakan negaralah.. rakyat perlu mesti berjimatlah....

    Kepada rakyat yang beragama Islam Muara ingatkan sesungguhnya inilah bala yang Allah turunkan kerana kita tak pilih kerajaan yang benar-benar Islam untuk memerintah kita. Sedangkan kita tahu  kerajaan yang ada hari ini tidak Islam tetapi kita  masih bersekongkol dengan pemerintahan tersebut!


...(kemas kini kali pertama - 17hb, 12..2)

2 comments:

nosembilanbelas said...

muara, since u r gud enough about this... can u find out who is idris jala... really want to know lah

Nashays said...

kerajaan yang st prihatin pada masalah rakyat..so kononnya nak membela nasib rakyat dengan mengurangkan subsidi..

Komen