Friday, May 20, 2011

Petua Nak Jimat Minyak Petrol.

Menempuh era kepayahan ini... berikut ini dinyatakan petua untuk mengisi minyak dipam petrol dengan lebih jimat:


Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas selayang... masa2 tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 2.90 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen… mula2 mmg aku tak percaya... tapi... ...

1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu... tak kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV sudah la...

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.

3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer harga la

4. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi

5. then korang tekan enter - 3x

6. then korang tekan '0' , '0' , '1' , '9' , '8' (1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka

7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

8. tekan butang clear - 2x

9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi

10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang

"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!" so korang dengan muka tersipu-sipu isi jer la minyak dengan harga baru kerajaan RM 2.90 seliter... - jom borak

2 comments:

puteraduyong said...

haha...last last 2.90 jugak kan... :)

matdin said...

baru jer nak try ha2..

Komen